Urineverlies kan op middelbare leeftijd optreden bij zowel mannen als vrouwen. Mensen die hiermee te maken krijgen kunnen last krijgen van onzekere gevoelens hierover, want het kan je ieder moment van de dag overkomen. Het lijkt onschuldig, een klein beetje urineverlies, maar uiteindelijk kan het gaan om de inhoud van een koffiekopje. Ondanks dat urineverlies niet altijd direct zichtbaar hoeft te zijn, gaat men toch de eigen urine ruiken. Want na enige tijd komt er een ammoniak lucht vrij, wat anderen ook zouden kunnen ruiken. Urineverlies is dus een vervelend iets; zichtbaar of niet zichtbaar. In dit artikel geven we tips hoe je om kunt gaan met urineverlies.

Urineverlies bij mannen

Vanaf 45-jarige leeftijd kan er bij mannen een prostaatvergroting optreden. Deze prostaatvergroting kan diverse klachten met zich meebrengen, waaronder niet alleen urineverlies, maar ook moeilijker kunnen plassen. De plasstraal is niet meer krachtig en de man kan beter zittend plassen dan staand. Urineverlies treedt ook op, doordat er ineens na het plassen toch nog plas ontsnapt uit de plasbuis. Wat kun je hier tegen doen?

  • Er zijn diverse merken, zoals dr. Vogel, die middelen op de markt hebben gebracht tegen deze klachten
  • Binnen 30 tot 40 dagen na het slikken van een supplement zoals van dr. Vogel zouden de klachten verminderen; het loont de moeite deze stappen te ondernemen
  • Blijft het urineverlies aanhouden, dan is incontinentiemateriaal op zijn plaats – doordat dergelijke broekjes extra dun zijn, vallen zij niet op

Urineverlies bij vrouwen

Tijdens de overgang, die meestal rond het 50e levensjaar (eerder en later kan ook) begint, kunnen vrouwen te maken krijgen met urineverlies. De draagkracht van de bodembekkenspier functioneert minder goed, waardoor vrouwen bij inspanning ineens wat urine kunnen verliezen. Dit kan optreden bij opstaan, krachtinspanning zoals iets tillen, maar ook bij niezen bijvoorbeeld. Dit kan vervelende, onaangename situaties opleveren. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

  • Het trainen van de bodembekkenspier kan bijdrage aan minder urineverlies
  • Het dragen van (dun) incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat urine wordt opgevangen en niet ruikt
  • Vrouwen met overgewicht kunnen proberen gewicht te verliezen, wat minder druk veroorzaakt in de buik
  • Helaas bestaan er voor vrouwen geen medicijnen tegen incontinentie

Incontinentiemateriaal

Wie ondanks trainingen en supplementen gebruik last blijft houden van incontinentie heeft gelukkig de mogelijkheid om incontinentiemateriaal speciaal voor volwassenen te dragen. Incontinentiemateriaal biedt niet alleen extra zekerheid, maar ook een prettig draagcomfort doordat het in verschillende soorten en maten verkrijgbaar is. Van inlegkruizen tot broekjes. De huidige generatie incontinentiemateriaal is dun van aard, waardoor het onopvallend gedragen kan worden. 

De zekerheid wat incontinentiemateriaal biedt is van groot belang. Het neemt zorgen en stress weg tijdens ongelukjes. Als drager hoef je daarbij nooit bang te zijn dat de omgeving iets opmerkt van het ongelukje, aangezien het zo ontworpen is dat het geuren neutraliseert en absoluut niet doorlekt. Incontinentiemateriaal zorgt er dus voor dat je je bewegingsvrijheid weer terugkrijgt en is zowel speciaal voor mannen als vrouwen verkrijgbaar.