Je zicht wordt steeds minder scherp. Dan zal je toch moeten gaan nadenken om gebruik te gaan maken van een bril of lenzen. Wanneer je kiest voor lenzen, zijn er heel veel verschillende type lenzen. Welke nou precies het beste voor jou is ligt aan de afwijking die je hebt. Ook hebben je eigen voorkeuren invloed op de keuze die je maakt voor welk type lens je gaat.

Je zou kunnen kiezen voor zachte lenzen

Zachte lenzen zijn zoals de naam al zegt, zacht. Ze zijn flexibel en vaak groter als harde lenzen. Zachte lenzen moet je altijd bewaren in een vloeistof. Het beste is om deze te bewaren in een lenzendoosje. Dit zorgt ervoor dat de lens niet uitdroogt en daardoor niet breekt.

Een zachte lens zuigt zich als het ware vast bij het inbrengen, en vormt daarna op een hele comfortabele manier naar de goede vorm. Dit zorgt voor veel draagcomfort. Wel is het zo dat de lens zich een beetje mengt met het traanvocht en daardoor gemakkelijker vervuilt raakt. Vaak is een zachte lens ook wat duurder, dit komt door het onderhoud dat je er aan hebt.

De verschillende termijnen dit er zijn voor zachte lenzen

Wanneer je gebruik maakt van zachte lenzen zijn er verschillende termijnen waarin de lens goed genoeg blijft om hem te dragen. Zo heb je maandlenzen, deze kun je zoals je misschien al had raden een maand gebruiken. Maandlenzen zijn in veel verschillende materialen beschikbaar. De ene houdt meer water vast en de ander laat weer meer zuurstof door. Doordat je ze een maand lang moet gebruiken is het van belang dat je ze goed reinigt. Dit kan door middel van speciale lenzen vloeistof. Deze zorgt ervoor dat de stoffen die niet thuishoren bij een lens dood gaan.

Een andere optie zijn weeklenzen, deze kun je dus een week lang gebruiken. Dit is een optie die steeds populairder wordt. Dit komt omdat ze fijn te dragen zijn en gemakkelijk in onderhoud. De lenzen zijn ook sterk genoeg om gemakkelijk in te doen. Deze type lens is geschikt voor zowel overdag als ‘s nachts. Dit is alleen zo bij weeklenzen.

Je zou ook nog kunnen kiezen voor daglenzen. Deze gooi je aan het eind van je dag weg, en hergebruik je dus niet. Een daglens is vaak wat duurder, maar ook erg gemakkelijk in gebruik. Je hebt namelijk helemaal geen onderhoud aan deze lenzen. Daglenzen zijn de meest schone optie. Er is namelijk geen tijd om bijvoorbeeld stof of pollen op te vangen.

Algemene informatie over lenzen

Je krijgt de goede lenzen aangemeten bij de opticien. Wanneer je weet welke de juiste zijn, kan je de lenzen online bestellen. Zodra je zicht zowel dichtbij als veraf belemmert wordt, kun je kiezen voor multifocale lenzen. Deze verhelpen dan beide belemmeringen. Dit kan ideaal zijn, je hoeft dan geen gebruik meer te maken van een leesbril. Multifocale lenzen werken niet exact hetzelfde als een multifocale bril. In een bril zit vaak ingedeeld dat als je naar beneden kijkt dat je kan lezen en als je vooruit kijk dat je alles van veraf kan bekijken.