Ons lichaam kent in ligstand twee belangrijke drukpunten, namelijk de schouders en heupen. Dit is waar het gewicht van ons lichaam de meeste pressie geeft en waar een goede ondersteuning van een matras noodzakelijk is. We menen soms dat harde matrassen goed voor de rug zijn, toch klopt dit beeld niet helemaal. In dit artikel kijken we naar het belang van een goed matras, wat lijf en rug op de juiste wijze ondersteunt, waardoor een betere nachtrust ervaren wordt.

Waarom een goed matras?

Per individu kan de slaaphouding verschillen. Mensen slapen grotendeels op hun zij (zijslapers) of op de rug (rugslapers) of op beide manieren. Bij iedere slaaphouding is het belangrijk om een goede ondersteuning te krijgen van de ruggenwervel en gewrichten, zoals de heup en schouders. Deze ondersteuning bestaat uit het opvullen van de holle ruimtes en het meeveren op pressiepunten (heup en schouders). Juist wanneer een matras (te) hard is kun je last krijgen van je heupen en schouders indien deze rusten op een harde ondergrond waarbij geen ondersteuning wordt geboden. Op den duur kun je echt rugklachten ontwikkelen door dergelijke matrassen.

Slechte nachtrust

Doorgezakte matrassen, waarvan rek eruit is bij de springveren, kunnen ernstige rugklachten opleveren. Zelfs na één nacht slapen op een dergelijk matras kun je al met rugklachten uit bed komen; met alle gevolgen van dien. Een matig of slecht matras kan er dus voor zorgen dat je lichamelijke klachten oploopt. Ook je nachtrust raakt hierbij aangetast, want slapen op een slecht matras zorgt er vaak voor dat je tussentijds wakker wordt ’s nachts en dat je moet verliggen, omdat je in een oncomfortabele houding lag. Maar welke houding je ook uitprobeert: op een matig matras blijven deze nachtelijke problemen aanhouden. Het is daarom van groot belang om te kiezen voor een matras wat meerwaarde biedt aan je lichaam.

Kenmerken van een goed matras

Wat zijn nu precies de kenmerken van een goed matras en waar let je dus op bij aankoop?

  • Het matras is stevig, maar niet hard
  • Het matras vormt zich naar jouw lighouding en ondersteunt jouw lijf
  • Is het matras zelf hard, dan los je dit op door er een zachte topper op te plaatsen
  • Het matras is ademend, iets wat vrijwel altijd het geval is bij een pocket vering matras en koudschuim
  • Het bed waarop je slaapt is hoog, idealiter is de bedhoogte op ca de hoogte van je bovenbeen/ lies. Zo stap je makkelijk in en uit bed en wordt de rug zo min mogelijk belast. 

Wat zijn goede matrassen?

De betere matrassen vallen in de categorie pocketvering en koudschuim. Beide type matrassen zijn voor zowel een- als tweepersoonsbedden verkrijgbaar. Soms wordt er voor een tweepersoonsmatras gekozen, maar ook populair is het gebruik van twee eenpersoons matrassen voor een tweepersoonsbed. Heel gangbaar bijvoorbeeld is het koudschuim matras van 90×200 als set te kopen. Zo hinder je elkaar niet tijdens het slapen en ontstaat er minder snel doorzakking. 

  • Koudschuim matrassen kennen een goede ventilatie, vormen zich naar jouw lichaam, en bieden een geweldige ondersteuning – zonder hard aan te voelen. 
  • Pocketvering matrassen kennen separate veringen, omkapseld door pockets zodat zij netjes op hun positie blijven. Dit matras biedt eveneens een geweldige ondersteuning, maar kan echter koud aanvoelen door de holle ruimtes. Daarnaast kan zich stof ophopen in de holle ruimtes; personen met allergieën kiezen daarom bij voorkeur voor koudschuim matrassen.