Het eten is in veel ouder-kind relaties een lastige kwestie. Enerzijds wil je natuurlijk dat je kind de benodigde en vereiste voedingsstoffen binnenkrijgt en anderzijds wil je ook dat je kind zo lekker mogelijk kan eten. Dit zorgt ervoor dat veel ouders zich in een lastige situatie zullen bevinden. Dit komt doordat het kind bepaalde gerechten niet lust waarin wel enkele nodige voedingsstoffen zitten. In deze blog geven we je enkele tips hoe je hiermee kunt omgaan.
Geen smoesjes beleid
Een van de veel gebruikte tactieken door ouders is het geen smoesjes beleid. Met het geen smoesjes beleid wordt bedoeld dat je als ouder niets wilt weten van het “Ik lust het niet” verhaal. Het mooie van dit beleid is dat het vaak ook nog eens werkt. Veel kinderen zeggen namelijk dat ze iets niet lusten omdat ze liever iets anders zouden eten op dat moment. Ze denken dan dat ze door te doen alsof ze het ene gerecht niet lusten vaker het andere gerecht voorgeschoteld krijgen. Als je dit geen smoesjes beleid aanhoudt zal je kind vanzelf ook de andere gerechten leren waarderen en deze gewoon gaan consumeren! Het enige probleem in dit beleid is dat mensen altijd een aantal gerechten écht niet lusten. Het is dan ook goed om tijdens het geen smoesjes beleid wel op je kind te blijven letten. Als het kind de maaltijd daadwerkelijk niet lust, dan merk je dit wel aan de wijze waarop het kind reageert.
Accepteren en doorzoeken
In sommige gevallen lust het kind een bepaald gerecht écht niet. In deze gevallen is het verstandig om deze voorkeur te accepteren en door te zoeken. Met doorzoeken wordt bedoeld dat men op zoek moet naar een ander gerecht waarin dezelfde voedingsstoffen zitten als in het gerecht dat het kind niet lust. Gelukkig zijn de meeste voedingsstoffen in meerdere producten terug te vinden. Zo kun je in ieder geval garanderen dat je kind de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer hier dan ook rekening mee te houden als je jezelf de volgende keer de vraag stelt: “Wat eten we vandaag”. Het gedrag van je kind tijdens het avondeten is namelijk ook van grote invloed op de mate van genot die jij uit het avondeten haalt.
Verstoppertje spelen
Een andere tactiek om je kind alsnog de voedingsstoffen binnen te laten krijgen is door verstoppertje te spelen. Met verstoppertje spelen wordt bedoeld dat de producten die het kind niet lust verstopt worden. Als je kind bijvoorbeeld geen champignons lust, dan kun je deze in hele kleine reepjes snijden. Als je de kleine reepjes vervolgens verstopt in een redelijk neutrale gerecht zoals rijst of nasi zal het kind minder snel doorhebben dat er champignons gegeten worden. Dit is niet alleen een nuttige tactiek om je kind de voedingsstoffen binnen te laten krijgen, maar ook nog eens een hele leuke anekdote voor later!