Veel mensen vragen zich af hoe ze hun levensstijl kunnen veranderen om er meer gezond uit te zien en zich beter te voelen. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. De beste manier om dat te doen, is door het opbouwen van een regelmatig en gezond eetpatroon. Ongetwijfeld heb je de gezegde “je bent wat je eet” wel eens voorbij horen komen. Hier zit een kern van waarheid in. Zolang jij gezonde maaltijden klaarmaakt met veel fruit en groenten en suiker vermijdt, dan ga jij je een stuk fitter voelen en eruitzien! Hoe je dat aanpakt lees je in deze blog.

Wat je nodig hebt voor het opbouwen van een gezond eetpatroon

Allereerst is het belangrijk om goede zelfdiscipline te hebben. Hiermee doelen we op het vermijden van ongezond voedsel. Denk aan het koken met alleen verse ingrediënten in plaats van producten die al volledig bereid zijn. De zogeheten magnetron maaltijden. Hier zitten ontzettend veel ongezonde stofjes in zoals E-nummers, overmatig zout en suiker. 

Extra tip: houd een dagboekje wat je allemaal eet in een maand. Op deze manier kom je erachter op welke momenten je ongezond eet, maar ook op welke momenten je behoefte hebt aan een snackje. Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt, dan kun je gemakkelijk alternatieven gebruiken om zo toch je eetlust te stelen.

Waarom is eten van goede voeding belangrijk?

Eten is meer dan alleen calorieën tellen. Goede voeding helpt je energieker en actiever te blijven tijdens het dagelijkse leven. Gezonde voeding helpt ook om chronische aandoening zoals diabetes type 2, obesitas en sommige soorten kanker tegen te gaan of de symptomen hiervan af te remmen. Maar ook als je een fanatieke sporter bent of wilt zijn is het van essentieel belang dat je de juiste voedingstoffen binnenkrijgt. Eerste instantie om voldoende energie te hebben om überhaupt bepaalde sportoefeningen te kunnen doen, maar ook om je spieren goed te laten herstellen. 

Benader een diëtist

Merk je dat je het toch wel lastig vindt om je voedingspatroon op de schop te nemen? Dan raden wij je aan om een diëtist te benaderen die je hiermee kan helpen. Deze specialisten stellen een voedingsplan voor je op die je op de gezonde toer neemt. Je kunt tijdens een sessie bespreken welke zaken voor jou belangrijk zijn die erin voor moeten komen. Denk aan het verhogen van je ferritine of het aanvullen van vitamine b12. Maar ook wanneer je bepaalde allergieën of intoleranties maken zij een voedingsplan op maat voor jou.