Je zult het vast wel eens gedronken hebben, een glas witte wijn. Tijdens een borrel, een avondje op de bank, een etentje of tijdens het uitgaan. Tijdens zoveel gelegenheden en gebeurtenissen wordt een een glaasje witte wijn ingeschonken. We weten dan ook wel dat het gemaakt is van druiven, maar dit is natuurlijk niet zo simpel. Wil je weten hoe witte wijn gemaakt wordt? Lees dan snel verder!

Soorten witte wijn

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke soorten witte wijn er zijn en wanneer ze gedronken worden. Als eerste is er de droge witte wijn. De naam zegt het al, maar deze wijn heeft weinig restsuiker. Daarnaast is er de halfdroge wijn, deze wijn heeft nog wel enige restsuiker, hierdoor is de wijn als het ware minder zuur. Als laatste is er dan nog de zoete witte wijn. Deze wijn kan tevens ook als dessertwijn gedronken worden en beschikt dan ook over de meeste restsuiker.

Het proces

Witte wijn wordt dus van het sap van druiven gemaakt. De druiven die gebruikt worden hebben dus geen schil, steeltjes of pitten. Wanneer de druiven in deze staat zijn, wordt dit in de wijnmakerij ook wel de most genoemd. Wanneer druiven over een hoog suikergehalte beschikken stopt het gistingsproces voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Door wijnalcohol toe te voegen kan dit proces nog eerder worden gestopt. Hierdoor ontstaan er versterkte wijnen. De kleur van de wijn wordt bepaald door de kleur van de druif die is gebruikt en de leeftijd van de wijn. Witte wijn wordt meestal van witte of blauwe druiven gemaakt en is dan ook als het net gemaakt is nagenoeg blank. Met de tijd verkleurt de wijn tot lichtgeel, geel, groen, oranje en bruin. Al deze kleuren worden gekenmerkt als witte wijn.