De laatste jaren is het online daten steeds meer toegenomen. De datingsites en datingapps schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar is het wel zo zaligmakend dat daten via internet of valt het allemaal een beetje tegen? De meningen variëren. Waar de een de liefde van zijn leven heeft ontmoet via een datingsite of app heeft de ander tal van vervelende ervaringen.

De negatieve ervaringen

Waar de meeste mensen over klagen zijn de profielfoto’s die in de werkelijk nogal afwijken van wat ze in de werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Dat aantrekkelijke type ziet er in het echt toch ineens een stuk onaantrekkelijker uit. Dan zijn er nog de types die niet op komen dagen bij een afspraak of nooit meer wat van zich laten horen. De grootste desillusie zijn toch wel de ongevraagde dickpics die sommige in hun inbox krijgen. Of de afspraakjes die via het internet zo veelbelovend klonken maar uiteindelijk alleen maar gericht zijn op seks. Of dat leuk klinkende dinertje met je date wat uiteindelijk 2,5 uur lang één bron van ergernis is voordat je weg kunt rennen.

De positieve ervaringen

Toch zijn er ook mensen die wel enthousiast zijn over het online daten. Soms juist omdat het zo vrijblijvend is of omdat ze gewoon echt de liefde van hun leven via internet hebben ontmoet. Juist die vrijheid om elkaar eerst af te tasten voordat je daadwerkelijk tot een date overgaat spreekt sommige mensen ook aan. Daarbij zijn er mensen die het grote bereik van vrijgezellen prettig vinden. Als ze alleen in dorpskroeg komen, hebben ze niet zo’n groot aanbod.

Dating-moe

Toch zijn ook veel mensen door al die datingsapps een soort van dating-moe geworden. Sommige hadden wel twee tot drie dates per dag. Het is logisch dat met zoveel dates de kans op negatieve ervaringen ook toeneemt. Mensen die nooit op een datingapp zitten hebben juist een veel rooskleuriger beeld. Het lijkt ze geweldig om vrijgezel en single te zijn en te swipen tussen al die potentiele dating kandidaten. Toch hebben de apps het daten niet eenvoudiger gemaakt. Juist dat enorme aanbod wat allemaal bereikbaar lijkt zorgt voor een ‘paradox of choice’. Je vindt het moeilijk om te kiezen omdat je weet dat er nog veel meer is. Daarom ga je minder serieus de date in. Daarbij zijn mensen altijd anders als ze redelijk anoniem achter een toetsenbord zitten dan in het echt. Dus die persoon die van grappige, gedurfde of prikkelende opmerkingen maakt, kan in het echt gewoon een saaie doos zijn. Het vermoeden bestaat dat ook een deel van de mensen gewoon uit tijdverdrijf, nieuwsgierigheid of puur vermaak op datingsites zitten en helemaal niet op zoek naar een serieuze relatie zijn.

Anders daten

Het voordeel is wel dat de vele datingapps de schaamte van het online daten hebben weggenomen. Je hoeft niet meer altijd iemand te kennen om er mee op date te willen gaan. Maar door alle dating problemen die opduiken bij internetdating ontstaan er nu ook alternatieven. In België bestaat er bijvoorbeeld een ‘Minder Tinder’. Dit is een feestje waar vrijgezellen komen en in het echt een sticker op iemand kunnen plakken als ze die persoon erg leuk vinden. Speeddaten wordt ook regelmatig gedaan. In een paar minuten een eerste indruk van een aantal mensen krijgen en dan pas besluiten of je er mee op date wilt. Een datingtrip komt ook steeds vaker voor. Een groep vrijgezellen gaat een weekend op pad en wordt vooraf aan iemand gekoppeld. Soms loopt het helemaal anders en komen er wel serieuze dates uit maar met iemand anders van de groep.

Rooskleurig beeld

Misschien zijn we ook allemaal wel wat te veeleisend geworden. De verwachtingen van dates, ook de eerste dates liggen vaak veel te hoog. Geen vlinders in de buik of geen vuurwerk horen knallen? Dan kan het nooit wat worden dus komt er ook geen tweede date. Stel die verwachtingen wat bij. Vaak blijkt in de praktijk dat dit soort gevoelens een beetje moeten groeien. Doe je dat niet, dan zullen er nog veel dates volgen waarbij je teleurgesteld wordt.

Ouderwets daten

Wil je gewoon weer eens op de ouderwetse manier daten? Stap dan de volgende keer in de kroeg of bij een festival op iemand af voor een gesprek. Wees niet te opdringerig maar als het een leuk gesprek is geweest kun je best vragen of je een keer met haar of hem kunt afspreken. Kijk ook eens goed rond in je vriendengroep of bij de vrienden van je vrienden. Wees sociaal, zowel op het werk als op andere plekken. Wie weet wie je zomaar ineens tegen komt.