De eeuwige vrijgezel. Allemaal kennen we er wel één, maar waarom bestaan ze? Hoe denken ze? De wetenschap achter de vrijgezel.

Wat is een vrijgezel?

Om te beginnen kunnen moeten we bepalen wat een vrijgezel is. Volgens de Van Dale is een vrijgezel een ongehuwde man of vrouw. Dat is wel erg kort door de bocht natuurlijk. Genoeg stelletjes besluiten niet te trouwen of zijn daar simpelweg nog niet aan toe. Voor nu houden we de definitie van vrijgezel dus maar op iemand zonder vaste partner.
Vrijgezellen kunnen we indelen in drie groepen. De tijdelijke, de eeuwige en de ongelukkige. De eerste groep spreekt voor zich. Je hebt soms nou eenmaal tijd nodig voor verwerking, zelfreflectie en “alone time”.
Daarom spitsen we ons toe op de andere twee groepen. Dat brengt ons gelijk bij een moeilijke vraag: Waarom voelt de één zich heerlijk als vrijgezel en zou dat dus het liefst voor eeuwig willen blijven. En waarom is de ander na één dag alleen zijn al diep ongelukkig en altijd zoekende naar een partner op een datingsite.

Help! Iemand!

Alleen zijn is de nachtmerrie van veel mensen. Snel (soms te) na een verbroken relatie wordt er weer op zoek gegaan naar een nieuwe partner. Vaak komt dit door gewoonte. Het huis is ineens erg leeg en samen boodschappen doen is nu eenmaal fijner. Soms is er meer aan de hand. De drang om niet alleen te zijn kan door veel dingen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door gebrek aan liefde in de jeugd of door een te laag gevoel van eigenwaarde. Hierdoor zou je kunnen denken dat je alles in je eentje niet kan. Dat je alleen staat tegenover de grote boze buitenwereld.
Vaak is het zo dat je de leuke dingen uit eerdere relaties, of die uit relaties van anderen, onthoudt en toepast op je nieuw ontstane situatie. Daardoor kan het inderdaad lijken dat je wat mist. Het kan geen kwaad om op deze momenten juist stil te staan bij de nieuwe mogelijkheden die je nu hebt. Je hebt namelijk niet alleen leuke dingen achter je gelaten, maar ook nare. Natuurlijk is het leuk en spannend om op zoek te gaan naar een nieuwe liefde, maar gebruik de tijd er tussen om aan jezelf te werken. En wie weet wat er dan op je pad komt!

De eeuwige

Over de eeuwige vrijgezel bestaan veel vooroordelen. Hij/zij heeft bindingsangst, wil vrij zijn om zoveel mogelijk partners te veroveren, is te egoïstisch of de mooiste: Er zal wel iets mis mee zijn. Maar schuilt de waarheid niet in de hoek die veel mensen niet kunnen begrijpen? Hij/zij is echt liever alleen. Houdt er van om in een leeg huis thuis te komen. En vindt de nadelen van het alleen zijn niet opwegen tegen de voordelen van een relatie. Ook al is deze perfect. Met de perfecte partner. Onbegrijpelijk? Wetenschappers zijn nog niet zo lang bezig met onderzoek naar waarom sommige vrijgezellen er voor kiezen om dat te blijven. Tot voor kort kwam het namelijk niet veel voor en als er dan toch sprake was was een vrijgezel iemand, dan was de reden ook al snel gevonden.
De afgelopen 20 a 30 jaar is de maatschappij erg veranderd. Maatschappelijke denkbeelden over gezin en leven stonden tot toen al honderden jaren vast. Nu we steeds verder van het oergevoel van overleven en voortplanten af komen te staan is er voor het eerst ruimte om te denken over of we dat wel willen. Dit zou, naast de steeds groter wordende keuzemogelijkheden in het leven, een oorzaak zijn van het toenemende aantal bewuste vrijgezellen.

single vrouw

single vrouw