Het klassieke afspraakje met die leuke jongen van twee straten verder is niet meer. Het hele socialmediagebeuren heeft het datingproces volledig op zijn kop gezet. Het was nooit zo eenvoudig om nieuwe mensen te leren kennen en veilig van achter je computerscherm een praatje te slaan met die ene interessante kennis waar je graag meer over te weten wil komen.

Facebook, EliteDating, Tinder of Grindr? Nooit eerder was het zo gemakkelijk om nieuwe interessante mannen en vrouwen te leren kennen. Daten, volgens Wikipedia het hebben van afspraakjes met een potentiële partner om elkaar beter te leren kennen, gebeurt steeds vaker in een online context. Zowat de helft van de Nederlandse vrijgezellen bezit ten minste een profiel op een datingsite. Toch geven ze dat niet graag toe, na al die jaren vormt het voor velen nog steeds een taboe.

Achterhaald

De verlegen jongeman die moedig afstapt op zijn vrouwelijke collega om haar een keertje mee uit te vragen? Het klassieke plaatje zien we tegenwoordig enkel nog in de typische romantische komedies. Ook het hele blinddategegeven lijkt achterhaald. Sinds de opkomst van de computer en zeker sinds de enorme populariteit van sociale mediakanalen, verplaatste het hele flirtgebeuren naar een online context. Toch blijft het spreekwoord gelden: wie niet waagt, niet wint. Of blijft maagd.

Vanuit de sofa

Door de komst van het daten via de computer of de smartphone, is er heel wat veranderd in het wereldje. Al snel ontdekten mensen dat ze vanuit hun luie zetel op zoek konden gaan naar duizenden andere geïnteresseerde vrijgezellen. De mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen spreekt heel wat mensen aan. Gebruikers kunnen hun vriendenkring uitbouwen, potentiële partners leren kennen en alvorens echt af te spreken hun match eerst beter leren kennen door te chatten of te e-mailen.

Daten met een maatje meer

Er zijn ondertussen meer dan tweehonderd verschillende datingsites beschikbaar. Dat biedt de mogelijkheid om in contact te komen met heel wat specifieke groepen, zoals senioren, mindervaliden, adolescenten of holebi’s. Dat gaat van sites voor hoogopgeleiden en websites voor mensen met een maatje meer, tot zelfs kanalen voor zogenaamde swingers, die graag een keertje aan partnerruil willen doen. Toch blijft vaak meer dan de helft van de verstuurde berichten op datingsites onbeantwoord en zijn er heel wat mensen die hun registratie niet serieus nemen of zelfs een vals profiel aanmaken. De meeste dating-websites zijn ook niet gratis. Vaak bedraagt het voor gebruikers maandelijks een vijftigtal euro om lid te zijn van een degelijke datingsite.

Contact met alle uithoeken van de wereld

Wat ondertussen al duidelijk is, is dat het daten voortdurend in verandering is. Of dat een goede evolutie is, laten we aan jou over. Wat wel vaststaat, is dat het niet meer noodzakelijk is om in een bar op zoek te gaan naar mogelijke levensgezellen. De opkomst van datingsites en sociale media heeft voorgoed de manier waarop we met elkaar contact leggen veranderd. Je kan met mensen uit zowat alle uithoeken van de aardbol contacten leggen.

Etentje met kaarslicht

Nu er ook datingapplicaties ontwikkeld werden, is het hek helemaal van de dam. Apps als Tinder maken het nog eenvoudiger om op zoek te gaan naar zowel een oppervlakkige flirt als een duurzame relatie. Wat ondertussen zeker is, is dat het nooit meer zoals vroeger zal worden. Of dat erg is, hangt helemaal van jouw specifieke preferenties af. Toch heeft het absoluut nog steeds zijn charme om dat ene knappe meisje op de trein uit te nodigen voor een romantisch etentje bij kaarslicht. Je lef zal vast en zeker geapprecieerd worden.