Net zoals dat je lopen moest leren, begin je ook van voren af aan bij het rijden op jouw favoriete tweewieler. Maar voor de praktijk komt de theorie!

Je opent de garagedeur en daar staat ‘ie: jouw trots! Een motorfiets van jouw favoriete merk en type. Eentje om de weg mee op te gaan of juist om lekker mee te crossen. Snelheid. Vrijheid. Souplesse en brute kracht. Zodra jij jouw motor tussen je benen hebt, kun je alles aan!

Dat is ‘t. Dat is de droom. En die gaat zeer binnenkort werkelijkheid worden, maar je bent er natuurlijk nog niet. Eerst moet je je rijbewijs in handen hebben. En voordat de praktijklessen mogen beginnen dien je eerst in het bezit te zijn van een diploma voor de theorie.

We gaan geen mooi weer spelen: dat wordt best pittig. Maar met vlag en wimpel slagen, in één keer, is zeker mogelijk. Maar dat vergt wel veel inzet en motivatie van jouw kant! We beginnen met:

Lesmateriaal

Het lijkt zo makkelijk, een boekje kopen of lenen waarmee jij je tot in de puntje skunt voorbereiden op jouw theorie examen voor de motor. Maar er zijn op dit gebied een aantal zaken waar je zeker op moet letten! Namelijk de indeling, die gelijk moet zijn aan de 25 categorieën die het CBR voorschrijft – dat is de instantie die rijbewijzen uitvaardigt. Het betekent dat je leert wat je ook daadwerkelijk moet leren en ook nog eens een handig overzicht biedt. Daarnaast mag het boek niet te lang geleden uitgegeven zijn. Sterker nog, hoe recenter, hoe beter. Verkeersregels worden namelijk vaak gewijzigd en van deze veranderingen moet jij tijdens het examen op de hoogte zijn!

Verder is het natuurlijk helemaal aan jou hoe jij het liefste wilt leren. Vanuit een boek of vanachter je laptop of smartphone. Lesboeken en -pakketten zijn namelijk ook digitaal verkrijgbaar. En geef nou toe: je favoriete smartdevice heb je altijd bij je.

Oefenen

Zodra je denkt dat je de stof helemaal onder de knie hebt – of denkt te hebben -, kun je natuurlijk iemand uit je directe omgeving vragen om je te overhoren. En grondig ook, want de foutmarge tijdens het theorie examen is behoorlijk klein! Maar een indruk hebben van hoe de toets zelf eruit gaat zien is wel zo handig.