Je hebt vast wel eens van de term Black Friday gehoord, zwarte vrijdag in het Nederlands. Black Friday is een jaarlijks terugkerend shopping evenement dat over de hele wereld bekend is. Zowel fysieke winkels als online winkels geven op deze dag flinke kortingen weg. Soms gaat het om grote kortingen tot wel 70%. Je hebt de beelden van de enorme rijen die voor sommige winkels ontstaan vast wel eens gezien. 

Waar komt het vandaan?

Black friday vindt zijn oorsprong in Amerika. Het is de dag na Thanksgiving en een aantal weken voor Kerst. Veel Amerikanen zijn op deze dag vrij en gebruiken hem om kerstinkopen te doen. Winkeliers kunnen hiervan profiteren door grote kortingen weg te geven. Door de opkomst van het internet is black friday ook in andere landen steeds populairder geworden en is wordt het nu bijna over de hele wereld gehouden.

Hoelang duurt het?

Oorspronkelijk zijn de acties alleen op vrijdag geldig, maar steeds vaker zie je dat aanbiedingen het hele weekend duren of in sommige gevallen de hele week. Ben je dus niet in de gelegenheid om op vrijdag de shoppen, dan geven winkeliers je de kans om ook in het weekend nog gebruik te maken van de aanbieding. Meestal geldt wel dat hoe later je bent, hoe groter de kans is dat de aanbieding is uitverkocht.

Van welke acties kun je gebruik maken?

De aanbiedingen die kunt vinden zijn erg divers. De kortingen zijn meestal tussen 10 en 70%. Kom je een korting van 70% tegen dan zal het vaak niet om de nieuwste producten of collecties gaan. Op nieuwe collecties kom je meestal een korting van 30% tegen. Je vindt voor allerlei producten Black Friday aanbiedingen, van elektronica tot aan kleding en dierenvoer. Je kunt het zo gek niet bedenken. Veel winkels hebben Black Friday aanbiedingen waar je van kunt profiteren.