Sinds alweer zo’n kleine 20 jaar geleden is het proces van koffiezetten voorgoed veranderd in Nederland. We nemen niet meer zomaar genoegen met een kopje Senseo en weten echte koffie beter te waarderen. Wie heeft er vandaag de dag niet een Jura koffiemachine in huis? Je bepaalt zelf de sterkte van je koffie, maar bovenal: je kiest de lekkerste koffiebonen uit! Alleen, wat zijn nu eigenlijk de beste soorten koffiebonen? In dit artikel kijken we naar de 5 lekkerste koffiebonen voor bij jou thuis!

Arabica of Robusta koffiebonen?

Binnen de wereld van barista’s, koffiebranderijen en koffiespeciaalzaken geldt één gouden regel: Arabica koffiebonen dát zijn de allerbeste koffiebonen. Arabica koffiebonen mogen duurder zijn, maar de smaak -een complexe melange van zoet-zurig- wordt als verfijnd en hoogwaardig beschouwd, zeker ten opzichte van Robusta koffiebonen. Het grote verschil tussen beide koffiebonen is het cafeïne gehalte. Deze ligt bij de Robusta koffieboon beduidend hoger; iets wat deze koffieboon haar straffe smaak geeft. Het zal dan ook niemand verwonderen dat Arabica koffiebonen duurder zijn in aanschaf. Maar wil je thuis ook kunnen genieten van de betere koffiesoort, dan weet je wat je te doen staat: wil je koffiebonen kopen, koop dan Arabica koffiebonen!

Wat vinden wij de allerbeste Arabica koffiebonen? Dat lees je hier in onze top 5

Allereerst is het onmogelijk te bepalen wat de lekkerste koffiebonen zijn voor iedereen; smaken verschillen immers. Wij kijken daarom in deze top 5 naar algemeen de lekkerste en meest verkochte koffiebonen die als allerlekkerste gelden voor een grote groep koffieliefhebbers.

1. Beste koffiebonen Espresso:

Een goede Espresso koffieboon zorgt voor een volle, rijke en sterk geurend aroma. Espresso wordt algemeen als straffe koffie ervaren waarvan je nippend drinkt. Let op: de smaak mag niet wrang of bitter zijn. De beste koffiebonen voor een goede espresso vonden wij terug in het merk Cagliari SuperOro. Dit Italiaanse merk levert een prachtige, ronde espresso, precies zoals je ‘m verwacht: vol en rijk van smaak met een stevige crèmelaag. Hij bestaat uit 85% Arabica.

2. Beste koffiebonen Mocha:

Mocha staat voor de smaak mokka en komt van origine uit Jemen. Mocha koffiebonen, met een wat chocolade-achtige volle smaak, horen dus daadwerkelijk uit de plaats Mocha te komen en laat dat nu precies het geval zijn met de Yemeni Coffee, Harazi. Deze fantastische koffieboon kent een vanille achtig, chocolade achtige beleving en is pittig gebrand. Gewoon voor de allerbeste Mocha koffie!

3. Lekkerste koffiebonen Cappuccino:

Een smaakvolle cappuccino kent een krachtige smaak waaraan de toevoeging van melk een perfect geheel oplevert, precies zoals het geval is bij de koffiebonen van het merk Diemme Aromatica. Deze volle ronde koffiebonen bestaan voor 75% uit Arabica en voor 25% uit Robusta koffiebonen. Deze melange wordt gebrand in Italië en is uitermate populair!

4. Beste koffiebonen Latte Macchiato:

latte Macchiato (wat letterlijk ‘gevlekte melk’ betekent) bestaat uit laagjes melk en espresso. De bereidingswijze is precies andersom ten opzicht van cappuccino. Je bereidt allereerst de melk en schenkt deze in een glas. Hierna voeg je de espresso toe, wat een andere smaakbeleving oplevert dan bij cappuccino het geval is. Een Latte Macchiato bestaat voor 1/3 uit espresso. Koop voor de perfecte Latte Macchiato Caffè New York XXXX. Deze melange bestaat uit 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen (Robusta is noodzakelijk voor het vasthouden van het melkschuim).

5. Lekkerste algemene koffieboon:

Antwoord geven op de ‘beste koffiebonen’ is vrijwel onmogelijk. Waar de een voorkeur geeft aan een straffe smaak, kiest de ander voor mild. Daarom kiezen wij voor toegankelijk koffie die door vrijwel iedereen wordt gewaardeerd. Het merk Illy komt hierbij in de buurt. De koffiebonen van Illy zijn vrijwel over te koop en dat voor een schappelijke prijs!