Gezond zonnen

Bestaat dat? Gezond zonnen? Alle dermatologen ter wereld zijn daar heel duidelijk over. Zonlicht beschadigt de huid, net zoals de lichtste zonnebanken al doen, ookal zon je maar heel kort met een factor 30. Dermatologen pleiten er zelfs voor om zonnebanken te verbieden en een ‘bruin kleurtje’ zou volgens hun ‘uit’ moeten zijn. Ook het kleinste beetje zonnebank leidt tot vroegere huidveroudering en nare ziekten. Dilemma dus: sommige mensen vinden zichzelf ronduit ‘bleek’ als ze niet regelmatig zonnen, maar voor veel rimpels solliciteren ze nou ook niet met plezier. Hoe zit dit?

UV-Straling
Je hebt twee soorten straling: UV-A en UV-B straling. UV-B straling straft ons af als we te lang onbeschermd in de zon hebben gezeten. We verbranden en dat voelen we. UV-A straling voelen we niet, maar is ook schadelijk. Door deze UV-A straling verbrand je niet voelbaar, maar zelfs bij bewolking en zelfs binnen (door glas) komt deze straling op de huid terecht, in tegenstelling tot eerder aangenomen. UV-A straling is dus eigenlijk ‘daglicht’. Deze straling zorgt voor de rimpels.

Conclusie: de zon kan ons even bruin maken en maakt dat we bepaalde vitaminen aanmaken, maar is bepaald niet de vriend van onze huid. Wil je de zon in? Doe het kort en smeer je in met minimaal een factor 30 om het uur. En niet al te dun. Aan te raden is zelfs om altijd een factor op je huid te smeren, dus ook in de winter, ook als je binnen zit (straling komt ook door het raam, binnen, remember?). Niet een aantrekkelijk idee, maar omdat de zon zo schadelijk is, is het wetenschappelijk de beste anti-agecreme.

Gezond bruin worden?

Gezond zonnen onder de zon of zonnebank bestaat dus niet. Maar wat kun je dan wel doen?

Bruiningslotion

Al zeker tien jaar zijn er diverse ‘bruiningslotions’ op de markt die je huid een zeker tintje geven. Sommige mensen zweren erbij, anderen moeten er niets van hebben. Maar de middelen verbeteren zich en met een goed gebruik kan het goeie resultaten opleveren. Zorg wel dat je je haar niet meeneemt, want het is ook geweldige oranje haarverf.

Wortelsap

Stoffen die in wortelsap zitten, wendt je lichaam aan als een natuurlijke huidbeschermer en drink je het regelmatig, treedt er ook een lichte huidverkleuring (richting oranje) op, dat je huid ook een soort van ’tint’ kan geven. Dit zou de manier zijn voor een kleurtje en huidbescherming tegelijk. Probleem opgelost…zou je denken. Maar ook hier moet je weer oppassen. Wortelsap is gezond, maar het Voedingscentrum geeft ook aan dat er een verband lijkt te zijn gevonden tussen het veel tot zich nemen van betacaroteen en het ontwikkelen van kanker onder rokers. Informeer je dus goed