Het zal je misschien wel opgevallen zijn dat wij als consument de laatste jaren met steeds meer nieuwe voedingsproducten kennismaken. Producten die soms als superfoods worden aangeduid. Zo was er ineens speltmeel en brood, chazia zaad en nu is er amandelmeel. Amandelmeel wordt al geruime tijd gebruikt als bakmiddel voor broden, cakes en banket. De populariteit van amandelmeel groeit alsmaar en dat is niet voor niets. Waarom is amandelmeel zo populair? Wij nemen het met je door in dit artikel.

Amandelmeel – lekker als variatie

Amandelmeel is een heerlijk meel wat zorgt voor een smaakvolle, zoetige, volle smaak van hetgeen je bakt. Amandelmeel wordt gemaakt van echte amandelen, die kort geblancheerd worden, waarna het vlies eraf gaat en de amandelen vermalen worden tot meel. Amandelmeel (evenals speltbloem) zorgt voor een stevig eindresultaat en is dus minder luchtig dan tarwemeel bijvoorbeeld. Het fijne is dat je met amandelmeel glutenvrij kunt bakken

Glutenvrij eten met amandelmeel

Amandelmeel bevat geen gluten en is dus glutenvrij – een belangrijk gegeven voor personen met een glutenallergie. Amandelmeel is dus een prachtig alternatief voor bloem indien jezelf, of anderen, last hebben van een glutenintolerantie. Wil jij een taart bakken, of iets anders, dan is amandelmeel altijd een veilige keuze. Vind je het niet terug in de schappen van de supermarkt, dan kun je amandelmeel bestellen via internet. 

Is amandelmeel gezond? 

Hoe gezond is amandelmeel nu eigenlijk? Zoals gezegd bestaat amandelmeel geheel uit gemalen amandelen. Amandelen vormen een belangrijke voedingsbron van:

 • Eiwitten (proteïne)
 • Gezonde bron van natuurlijke vetten uit noten
 • Voedingsvezels
 • Vitamine E
 • Mineralen als calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium, ijzer

Het voordeel van amandelmeel is onder andere:

 • arm aan koolhydraten 
 • glutenvrij

Een nadeel van amandelmeel is:

Amandelmeel bevat een relatief hoog gehalte van meervoudige onverzadigde omega-6 vetzuren, maar ook van antinutriënten. Inname van teveel van beide stoffen is niet goed voor de nieren bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk om op dagelijkse basis niet meer dan bijvoorbeeld 2 snedes amandel-brood te eten (ca. 20 gm). 

Wat kun je bakken met amandelmeel? 

Amandelmeel zorgt voor een extra smaaksensatie, doordat deze nootsoort zoetig en vol van smaak is. Het vormt niet voor niets de basis van spijs en marsepein bijvoorbeeld! En amandelschaafsel kennen we eveneens als decoratie op taarten en gebakjes. Het is dus niet zo verwonderlijk dat amandelmeel zorgt voor een verrukkelijk eindresultaat.

Je bakt onder andere het volgende met amandelmeel:

 • brood/ broodjes
 • cupcakes / cakes
 • stevige taarten
 • koekjes

Natuurlijk kun je ook een eigen invulling geven aan het gebruik van amandelmeel. Zo kun je het bijvoorbeeld eens gebruiken om pannenkoeken te maken, of als taartbodem te bereiden. Het leukste van bakken blijft toch wel experimenteren en combineren van ingrediënten. Om bijvoorbeeld een extra lekkere appeltaart te maken gebruik je net zo gemakkelijk amandelmeel! Ook kun je ervoor kiezen om vruchtjes (blauwe bessen bijvoorbeeld) of gehakte noten (walnoten) door het deeg mee te kneden, voor een extra verrassend resultaat!