In de winter, als het kouder wordt en het meer regent wordt er minder gevaren. Hierdoor kan het voorkomen dat een boot die niet goed onderhouden is zinkt. Als het om een klein bootje gaat, is het vaak nog wel mogelijk om de boot zelf boven water te halen, maar als het om een grotere boot gaat is dit vaak niet zo eenvoudig. In dit geval heb je professionele hulp nodig om je boot af te voeren. 

Uit het water halen

Het is belangrijk dat een gezonken boot zo snel mogelijk uit het water wordt gehaald. Als je boot onder water ligt ben je er als eigenaar verantwoordelijk voor om deze te laten afvoeren. Doe je dit niet dan kan je voor zeer hoge kosten komen te staan. Een boot die onder water ligt kan olie gaan lekken. Dit is niet goed voor het milieu en ook hierbij draai je op voor de schade.

Boot hozen

Is de boot nog niet gezonken, maar staat hij vol met water, dan is het in veel gevallen ook mogelijk om deze boot zelf te hozen. Hozen betekent dat je het water uit de boot haalt. Bij een kleine boot kun je dit vaak zelf doen met emmers. Staat er veel water in de boot, dan is het ook mogelijk om de boot te laten leegpompen.  

Afvoeren van een gezonken boot

Het afvoeren van een boot naar de boot sloperij is een specialistisch proces. Boten bestaan uit verschillende materialen en bij het afvoeren kunnen er gevaarlijke afvalstoffen vrijkomen. Deze stoffen zijn gevaarlijk voor de natuur. Het is daarom beter om niet zelf aan de slag te gaan. Met specialistisch materiaal wordt de boot uit het water getakeld en op een transport trailer geladen. Bij het slopen van de boot wordt er geprobeerd de onderdelen van de boot zoveel mogelijk te recyclen. Soms leveren bepaalde onderdelen van de boot nog geld op.