Overweegt u uw bedrijf te verkopen? Het is een bijzonder en complex proces, waar u een aantal dingen in gedachten moet houden. Voordat je op zoek gaat naar een koper, is het zaak onderzoek te doen. In deze blog hebben we het verkoopproces op een rijtje gezet.

Waardebepaling

Voordat u uw bedrijf kunt verkopen, is het verstandig de bedrijfswaarde te weten. Er zijn een aantal manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen, maar de meest gebruikelijke manier is door middel van de EBITDA methode. Dit is het gebruik van een veelvoud van de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Het veelvoud varieert afhankelijk van de bedrijfstak, de groeipotentie en de winstgevendheid.

Zoek een koper

Zodra je de waarde van je bedrijf hebt bepaald, is het tijd om op zoek te gaan naar een koper. Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, neem dan contact op met een bedrijfsmakelaar. Zij kunnen u helpen potentiële kopers te vinden die geïnteresseerd zijn in het kopen van bedrijven die vergelijkbaar zijn met het uwe.

Onderhandelen over de verkoopprijs

Wanneer je eenmaal een koper hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de verkoopprijs. Dit is het moment waar een nauwkeurige waardebepaling van uw bedrijf van pas komt. U wilt er zeker van zijn dat u een eerlijke marktwaarde voor uw bedrijf krijgt. Bij te weinig laat u geld op tafel liggen; iets meer en u kunt potentiële kopers afschrikken.

Sluit de deal

Zodra de verkoopprijs is afgestemd, is het tijd om de deal te sluiten. Dit houdt in dat u een koopovereenkomst moet ondertekenen en het eigendom van het bedrijf moet overdragen. Er kunnen ook andere stappen nodig zijn, afhankelijk van het soort bedrijf en sector. Dit zijn onder andere de overdacht van licenties of vergunningen.

Voordelen verkoop van uw bedrijf

Als u overweegt uw bedrijf te verkopen vraagt u zich misschien de voordelen hiervan af. Een van de belangrijkste voordelen van het verkopen van uw bedrijf is dat je comfortabel uw pensioen in gaat. Als u jarenlang heeft gewerkt en niet veel hebt kunnen sparen voor uw pensioen, kan de verkoop van uw bedrijf een geweldige manier zijn om ervoor te zorgen extra te kunnen genieten!

Conclusie

Een bedrijf verkopen kan een complex en tijdrovend proces zijn, maar met deze 4 stappen wordt dit een stuk gemakkelijker. Bepaal de waarde van je bedrijf, vindt een potentiële koper, onderhandel over de verkoopprijs en sluit de deal!