Of je nou een grote tuin of een kleine tuin hebt, het is belangrijk dat er een fijne sfeer hangt in je woonruimte! Je wilt lekker kunnen zonnen in je tuin, lang tafelen, barbecueën of gewoon even bijkletsen met familie of vrienden. Als je dan in een lege, betegelde tuin zit doet dit af aan de gezellige sfeer die je wilt creëren. Vind jij jouw tuin maar saai en wil je het gezelliger maken? Lees dan verder!

Natuurlijke materialen

Wellicht iets wat veel vergeten wordt: het gebruik van natuurlijke materialen in je tuin. Als je alles betegeld en alleen wat tuinmeubels neerzet wordt het gegarandeerd sfeerloos. Een logisch natuurlijk materiaal is het laten leggen van (kunst)gras en het plaatsen van diverse planten of zelfs bomen. Dit geeft ook meteen kleur aan je tuin en creërt daardoor direct meer sfeer. Daarnaast is het gebruik van hout in je tuin ook een goede manier om sfeer aan te brengen. Denk maar eens aan een houten huisje of blokhut. Hier is direct al sfeer, puur door het gebruik van het natuurlijke materiaal hout.

Houten schutting

Er zijn diverse manier om hout te verwerken in je tuin. Denk maar aan houten vlonders in plaats van tegels of een houten schutting bijvoorbeeld. Dit geeft direct al veel meer sfeer dan een stenen afscheiding tussen jou en je buren. Met houten schuttingen kun je ook jouw betegelde tuin gezellig maken. Wil je graag een schutting kopen? Bedenk dan eens wat voor iets je zou willen, want de opties zijn bijna eindeloos.

Houtsoort

Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden, met ieder hun eigen uitstraling. Vaak wordt er gebruik gemaakt van hardhout of douglashout. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de voordeligere houtsoort grenen- of vurenhout. Deze moet dan wel eerst geïmpregneerd worden, zodat deze tegen vocht en andere weersinvloeden kan.

Soorten schutting

De welbekende tuinschermen bestaan volledig uit houten platen die zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Ze worden vervolgens tussen palen geplaatst in de tuin voor stevigheid. Deze tuinschermen zijn ook bij de bouwmarkt verkrijgbaar. Een iets luxere vorm van een houten schutting bestaat uit hoogwaardig hout welke op diverse manier geplaatst kan worden. Zowel verticaal als horizontaal is mogelijk en ook deze schuttingen worden geplaatst tussen stevige palen. Een combinatie van hout en beton is ook mogelijk. Hierbij wordt de onderkant van beton gemaakt, in de vorm van stenen of beton uit één stuk, en daarop horizontale of verticale houten planken. Beton is oersterk en zorgt hierdoor voor een zeer lange levensduur.

Buitenmeubels

De keuze voor buitenmeubels bepaalt natuurlijk ook hoeveel sfeer je achtertuin heeft. Wanneer je bijvoorbeeld antracietkleurige tegels hebt, is het erg saai om dan ook een antraciet of zwart tuinsetje te kopen met dezelfde kleur kussens. Materiaal is ook erg bepalend voor de hoeveelheid sfeer in de achtertuin. Een plastic tafel met vier plastic stoelen zal er een stuk minder uitnodigend uitzien dan een gezellige loungeset of mooie, houten tafel. Kies voor kleur en ook hier is het gebruik van hout een echte sfeermaker. Als je toch een donkere tuinset hebt met donkere tegels buiten, is het wel zo leuk om de boel een beetje op te frissen. Nieuwe kussens in een gezellige zomerkleur kunnen wonderen doen voor het aanzicht en de hoeveelheid sfeer in je tuin.

Tuinverlichting

Dan als laatste tip: gebruik tuinverlichting. Nou bedoelen we niet dat je meteen een felle buitenlamp moet gaan kopen natuurlijk, maar werk met subtiele verlichting waardoor je sfeer creërt. Als je een (houten) schutting hebt kun je op diverse plekken kleine buitenspotjes plaatsen die je tuin op een sfeervolle en subtiele manier verlichten. Dit ziet er direct heel uitnodigend uit. Het sfeervol verlichten van je tuin hoeft echt niet duur te zijn. Ook een lichtsnoer zorgt voor gezelligheid wanneer je deze aan je schutting of over de zitplek heenhangt. Kies hierbij wel voor warm en zacht licht, zodat het geen bouwlamp gevoel wordt. Wat ook heel knus kan zijn, is een vuurkorf of tuinhaard. Dit geeft niet alleen licht maar ook warmte af als de buitenlucht afkoelt ’s avonds.