Een vijver in je tuin kan heel erg leuk zijn. Wel is het belangrijk dat je je vijver gelijk goed aanlegt. Niks is vervelender dan dat je vijver lekt en leeg loopt. Als je vissen in je vijver wilt doen moet je daar ook weer rekening mee houden. Hier een aantal tips voor het aanleggen van een vijver.

Bekijk waar je je vijver wilt plaatsen

Als je een vijver in je tuin gaat leggen is het belangrijk dat je kijkt waar je hem kunt plaatsen. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is voor je vijver. Ook wil je diep genoeg kunnen graven voor de vijver.

Als je kinderen hebt is het ook belangrijk dat je de vijver niet op een plek plaats waar je kinderen er misschien per ongeluk in kunnen vallen. Dan is het verstandiger om hem te plaatsen in je voortuin als je kinderen altijd achter spelen. Je zou ook een hekje om de vijver heen kunnen zetten. Dit geeft alleen niet altijd het mooiste beeld. Een brede rand eromheen met stenen helpt vaak ook met het voorkomen dat kinderen er invallen.

Het daadwerkelijk plaatsen van een vijver

Als je een vijver gaat plaatsen moet je eerst bedenken hoe groot je hem wilt hebben. Wil je een ronde vijver of een vierkante vijver? Ook moet je weten hoe diep je hem gaat maken. Als je dit allemaal weet kun je gaan beginnen.

Je begint met het graven van een gat ter grote van de vijver die je wilt. Als die volledig is uitgegraven moet je het beschermdoek plaatsen. Daarover doe je dan de vijverfolie. Als dit allemaal goed bevestigt is kun je de vijver gaan vullen en afwerken.

Als je het liever wat makkelijker wilt kun je ook een vijverbak plaatsen. Een vijverbak houdt in dat de vorm van de vijver al helemaal klaar is. Ook is hij zeker waterdicht doordat het een bak is.