Genieten in je eigen achtertuin van het zomerse weer is heel fijn. Iedereen heeft zo zijn eigen beleving van wat er voor nodig is om écht te kunnen genieten van de tuin. Voorwaarde is meestal wel dat de achtertuin op orde is en dat er geen achterstallig onderhoud op je ligt te wachten. Een tuin die picobello in orde is, dát is pas genieten! Maak je tuin dus zomer klaar voordat het mooie weer losbarst!

Opgeruimd staat netjes!

Niets zo vervelend als een achtertuin waar oud tuinmateriaal ligt te wachten om naar het grofvuil te worden gebracht, of waar het onkruid tussen de losse tegels vandaan schiet en waar het gazon een wildernis lijkt. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

 • Combineer tuinmaterialen voor een levendige, speelse tuin.
 • Combineer een terras van composiet vlonderplanken met kunstgras; zo heb je geen onderhoud meer uit te voeren in de tuin en krijgt onkruid nooit meer een kans!
 • Verlevendig je tuin met niveauverschillen. Het terras mag bijvoorbeeld 20 cm hoger liggen en deel de tuin in met borders en grote natuursteentegels
 • Je kunt zelf je eigen design maken en dit laten uitvoeren door hoveniers

Praktische tuinindeling

Om de tuin in te delen breng je in kaart welke tuin spullen echt op je verlanglijstje staan. Houd bij de indeling rekening met:

 • De aanwezigheid van kinderen en speelobjecten. Wat moet waar komen? Denk aan een trampoline, een opbouw zwembad of zandbak
 • Waar komen de tuinmeubelen? En welke tuinmeubelen kies je? Denk aan een dining set, loungeset, ligbed, tuinbank en verstelbare tuinstoelen
 • Is er een overkapping of is dit gewenst? Een overkapping is zeer snel realiseerbaar en goed betaalbaar tegenwoordig! Het biedt echt meerwaarde aan je terras en ook als er een zomerse bui valt blijf je gewoon lekker buiten zitten. Een voordelig alternatief is een grote, zwenkbare tuinparasol.
 • Overweeg jij een buitenkeuken te plaatsen? Veel mensen combineren dit tegenwoordig met een tuinhuisje. Zo kun je op de patio overdekt zitten en plaats je alle keukenapparatuur / of barbecue, ook overdekt.

Tuin decoratie

Is een verbouwing in jouw tuin niet aan de orde, maar wil je toch meer sfeer aanbrengen in de tuin? Wellicht helpen onderstaande tips je verder!

 • Led strips, of een snoer met lampbolletjes kun je prachtig langs de schutting en over het terras draperen, zo krijg je ’s avonds een vrolijk en sfeervol schouwspel!
 • Plaats ook her en der tuinverlichting. Het makkelijkste is om zelfopladende Led tuinlampjes te gebruiken. Zijn er geen borders en bestaat jouw tuin voornamelijk uit tegels? Prik de tuinverlichting in de eventueel aanwezige bloempotten
 • Plaats bloempotten of verrijdbare plantenbakken. Zo creëer je eenvoudig een tuinafscheiding op natuurlijke wijze. Doordat de plantenbakken verrijdbaar zijn hoef je niet te tillen en plaats jij ze waar je ze hebben wilt.

Genoeg ideeën opgedaan voor deze zomer? Door tuindecoratie en groen aan te brengen in een kale tegeltuin, verander je iedere saaie tuin binnen een mum van tijd in een sfeervol geheel!