Vloerverwarming vindt je in bijna iedere energiezuinige woning. Dit is een makkelijke en voordelige manier om aan het milieu te denken en heb je nooit meer last van koude voeten. In dit blog gaan we dieper in op breed laminaat in combinatie met vloerverwarming.

Op de juiste manier leggen

Om hier voordeel uit te halen is het noodzakelijk dat je de laminaatvloer correct plaatst. Hieronder geven we tips om dit te bereiken:

  • Lijm of spijker de planken niet rechtstreeks op de dekvloer. Dit heet zwevend en zorgt ervoor dat het laminaat enigszins kan uitzetten en krimpen.
  • Kies voor je vloerverwarmingssysteem de juiste ondervloer. Elk systeem heeft specifieke eisen:

Freesysteem: plaatsing in een anhydriet of cement dekvloer

Droog systeem: plaatsing in een isolatieplaat

Netsysteem: plaatsing op elke geïsoleerde ondergrond, waaronder gespoten PUR-isolatie

Noppenplaatssysteem: plaatsing op elke ondergrond, ook niet geïsoleerde

Tackersysteem: plaatsing op een isolatieplaat

  • Om condensatieproblemen te voorkomen kun je het beste een vochtscherm onder het laminaat leggen.

Wat kan ik nog meer doen?

Vloerverwarming onder laminaat is één van de stappen die je kunt ondernemen richting energiezuinig leven. Wat veel mensen niet weten is dat je met kleine aanpassingen je gezondheid kunt verbeteren. Bij slecht geïsoleerde woningen is de binnenlucht een stuk vuiler dan de buitenlucht. Als er weinig ventilatie en veel vocht in je woning aanwezig is, kan dit leiden tot allergieën, verkoudheid, lusteloosheid en hoofdpijn.

Check je energieverbruik

Een energiemeter kost wat in aanschaf maar betaald zichzelf terug. Omdat je bewust met energie omgaat, kun je 10 tot 20% besparen. In een gemiddeld huishouden komt dit neer op 80-160 euro per jaar. Dat is lekker voor het milieu én je portemonnee.

 

Vervang lichtbronnen in huis

Je ziet ze niet veel meer, maar traditionele gloeilampen gebruiken energie vooral voor warmte en nauwelijks voor licht. Halogeen lampen zijn ook niet aan te raden. Je kunt het beste kiezen voor LED lampen, tegenwoordig verkrijgbaar in diverse hippe uitvoeringen.

Recycle en kies waar mogelijk natuurlijke materialen

Door te recyclen ga je op een bewuste manier met de aarde om. Spullen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals gerecycled karton of hout, zijn vaak beter voor het milieu dan plastic. Bovendien past de natuurlijke uitstraling in ieder interieur en brengen de producten sfeer mee.

Sta open voor wat de zon je geeft

In sommige gevallen kun je zonlicht als lichtbron gebruiken en iedereen kent inmiddels zonnepanelen. Ook een telefoon of tablet opladen kan inmiddels dankzij de zon.