Nu tijden veranderen en de energieprijzen telkens verder lijken op te lopen, zijn steeds meer huishoudens op zoek naar alternatieve methoden om bestaande warmtebronnen in huis optimaal te benutten. De radiatorventilator is hier een mooi voorbeeld van. Bij velen is dit ventilatiesysteem voor de radiator nog een onbekend fenomeen, daarom leggen we binnen dit artikel de voordelen uit en hoe je op stookkosten kunt besparen.

Wat is een radiatorventilator?

‘Radiatorventilatoren zijn lange elementen, met ingebouwde ventilatoren, die aan de onderzijde van radiatoren worden geplaatst. Bij een specifieke radiatortemperatuur treden zij geautomatiseerd in werking en blazen vanaf de onderzijde de lucht langs / door de ventilator omhoog. Wanneer de CV aanstaat, en de radiatoren dus warm zijn, wordt er op deze wijze warme lucht de ruimte in geblazen en bespaar je hiermee op stookkosten. Een radiatorventilator kan per uur ca. 30 kubieke meter lucht verplaatsen; dit betreft dan opgewarmde lucht. De inhoud van je woonkamer meet je op door lengte x breedte x hoogte uit te rekenen. Gemiddeld zal een woonkamer ongeveer 3 radiatorventilatoren nodig hebben op optimaal profijt te hebben van de warmteverspreiding.

Hoe werkt de energiebesparing?

Radiatorventilatoren reageren op de warmte afgifte van de radiator. Bij een specifieke temperatuur slaan zij aan en op den duur weer af. Door het actieve verspreiden van de warmte middels de ventilatoren hoeft er  minder gas verbruikt te worden. Daarnaast kan de CV ketel op een lagere temperatuur gezet worden, zodat ook hier minder gestookt hoeft te worden om de beoogde temperatuur te krijgen. Bij gebruik van radiatorventilatoren wordt de warmte optimaler benut en bespaar je uiteindelijk ruim 20% energiekosten, wat dus één vijfde van de energierekening bedraagt. De investering in radiatorventilatoren is hiermee meer dan de moeite waard.

Natuurlijk verbruiken de radiatorventilatoren zelf ook enige energie, dit is echter te verwaarlozen doordat de ventilatoren zeer energiezuinig zijn en verliesvrij zijn. Dit houdt in dat wanneer zij niet in gebruik zijn, zij ook geen stroomverlies opleveren.

Nog meer voordelen van de radiatorventilator

Wie bang is dat de ventilatoren voor extra geluidsproductie zorgen kunnen we geruststellen, zij zorgen met ca. 20 decibel voor slechts een zachte ruis. Daarbij komt dat de ventilatoren slechts af en toe aanslaan.

Radiatorventilatoren leveren niet alleen energiebesparing op, zij zijn ook milieuvriendelijk. Het productieproces verloopt milieuvriendelijk, doordat er geen extra fossiele brandstoffen gebruikt worden, maar ook wanneer de apparaten aan vervanging toe zijn leveren zij geen milieuschade op. Ze zijn natuurlijk afbreekbaar.

Tot slot

Huishoudens die op gas stoken kunnen direct besparen op hun energieverbruik dankzij radiatorventilatoren. Er zijn geen grote ingrepen nodig of dure investeringen om direct te werken aan lagere stookkosten. Vanzelfsprekend zou je in de meest optimale situatie alle stappen nemen om energie te besparen, zoals woningisolatie en de warmtepomp. Dit zijn echter grote investeringen en niet altijd haalbaar voor ieders portemonnee: radiatorventilatoren daarentegen zijn een voordelige, snelle oplossing voor het besparen op energie.