Wil je eigenlijk graag een nieuwe kast kopen maar is de ‘oude’ eigenlijk nog goed genoeg. Dan is het ook een optie om je kast een nieuwe look te geven. Alleen hoe kan je dit op een goedkope manier doen? Want je wilt natuurlijk niet dat de prijs van het pimpen duurder wordt dan een nieuwe kast. Daarom geven we je hier een tip hoe je dit goedkoop kan doen. Vaak wordt er gedacht dat een nieuwe look alleen met verf kan. Dit is ook een goedkope manier maar gaat wel veel werk in zitten. Waar iets minder werk in gaat zitten is plakfolie. Plakfolie is ook goedkoop en in heel veel verschillende looks te krijgen. Bij verf heb je alleen de mogelijkheid om een effen kleur te kiezen. Tenzij je zelf heel goed kan schilderen en dus vormen kan creëren. Kan je dit niet goed? Dan is plakfolie misschien een betere optie. Hierdoor heb je gelijk mooie printjes.

Hoe breng je plakfolie aan?

Heb je nog nooit plakfolie opgeplakt? Dan kan je de vraag hebben hoe dit precies in zijn werk gaat. Allereerst heb je een aantal tools nodig. Om de kast en het folie op te meten heb je iets van een rolmaat of liniaal nodig. Ook is een potlood handig om bij de hand te houden. Zo kun je op het folie aanstrepen waar je het moet afsnijden. Het afsnijden kan gemakkelijk met een Stanleymesje. Zorg wel dat deze scherp is zodat er geen oneffenheden ontstaan. Om het folie aan te brengen heb je een rakel en een plantenspuit nodig. Hieronder vind je de stappen hoe het plakken van plakfolie gaat:

  1. Om te beginnen meet je het oppervlak op wat je gaat beplakken. Vervolgens meet je bij het plakfolie op wat je hiervan nodig hebt. Tel hier altijd iets bij op zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Snijd dit vervolgens af met het Stanleymesje.
  2. Voordat je begint met plakken maak je de ondergrond goed schoon. Dit kan je gemakkelijk doen met warm water en een druppel afwasmiddel. Met het schoonmaken voorkom je dat er vuil en stof op de ondergrond zit tijdens het plakken. Hierdoor zal je plakfolie mooier geplakt kunnen worden.
  3. Om je plakfolie mooi geplakt te krijgen is het aan te raden dit met water aan te brengen. Spray met de plantenspuit de ondergrond nat.
  4. Om te plakken moet het schutvel verwijderd worden. Doe dit alleen niet in zijn geheel maar doe dit met stukjes van 10 centimeter.
  5. Dan is het nu tijd om het plakfolie op te gaan plakken. Begin in een hoek en ga zo de hele kast verder af.
  6. Omdat je water hebt gebruikt bij het plakken moet dit ook weer verwijderd worden. Dit is heel simpel te doen met een rakel. Begin in het midden en wrijf naar de zijkanten toe. Leg wat handdoeken onder de kast. Er kan heel wat water vrij komen namelijk.
  7. Als je dit allemaal hebt gedaan is het tijd voor de laatste afwerking. Heb je wat extra folie afgesneden in het begin? Dan kun je dit nu gemakkelijk wegsnijden met een Stanleymesje. Als je deze stap hebt voldaan kun je genieten van je ‘nieuwe’ kast!