Bij het realiseren van een prachtig groen gazon zijn er aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je moet weten welke grond je hebt en of het onkruidvrij is. Hoe groot het gazon moet worden. Of het in de schaduw komt te liggen en vooral waar gaat het gazon voor gebruikt worden. We doorlopen hieronder de belangrijkste stappen.

De voorbereiding

Voordat je een gazon gaat inzaaien moet je eerst de grond voorbereiden. Het is namelijk van groot belang dat je weet welke soort grond je hebt. De meest voorkomende soorten grond zijn klei, zand en veen. Dit is belangrijk omdat je ook de meststoffen en het graszaad hierop kunt afstemt.

Vervolgens is het belangrijk dat je de bodem schoonmaakt. Het moet volledig ontruimd zijn van oude grasplanten en/of onkruiden die er nog inzitten. Door het als laatste om te ploegen en te egaliseren zorg je ervoor dat de grond helemaal schoon is voor je toekomstige groene gazon.

Het aanbrengen van het graszaad

Nu de grond gereed is, is er nog één opdracht die je te wachten staat voor het daadwerkelijk zaaien van het graszaad. Je moet namelijk eerst de grond bemesten. Er is een jong gazon meststof ontwikkeld die de ontwikkeling van het wortelstelsel van het gazon zal gaan stimuleren. Hierdoor is de kans op slagen vele malen groter.

Oke, de grond is gereed, de meststoffen zijn verspreid aangebracht en nu is het tijd voor het graszaad. Maar welk graszaad heb je nodig? Je kunt namelijk diverse soorten graszaad kopen online als zowel in de winkel. Deze keuze is afhankelijk van het doel. Is het een gazon dat in de schaduw komt te liggen? Is het een siergazon om van te genieten of juist bedoeld voor sport & spel?

Eenmaal de keuze gemaakt en het graszaad in huis kun je beginnen met het inzaaien van het gazon. Het gras zaaien is een vrij eenvoudig proces. Je zaait het gras namelijk gemakkelijk met de hand. Zorg ervoor dat elke vierkante meter ongeveer 30 – 35 gram aan graszaad krijgt, voor een ideale dekking van de oppervlakte. Vervolgen strijk je het lichtjes in om optimaal contact met de bodem te garanderen.

De nazorg

Nadat het graszaad is aangebracht is het belangrijk dat je het gaat besproeien. Het gras heeft voedingsstoffen, licht en water nodig om te kunnen groeien. Het besproeien is dus essentieel voor succes. Als laatste is het belangrijk dat je gazon betreding gaat beperken. Je wilt het ontwikkelingsproces niet verstoren om zo een optimaal resultaat te krijgen.