Je wilt natuurlijk dat je trouwe viervoeter het beste van het beste krijgt. Je verwend hem dan ook met heel veel knuffels en wandelingen. Waarschijnlijk heeft je hond een fijne mand waar hij zich terug kan trekken en genoeg speeltjes om zich mee te vermaken als je even niet met hem knuffelt. Naast veel liefde en aandacht is voeding voor je hond ook erg belangrijk. Je wilt dan ook dat dit helemaal in orde is, maar hoe kies je het beste voer voor je hond? Lees snel verder.

Puppy

Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen honden brokken voor puppy, adult en senior honden. Een puppy geld voor honden tot 10 maanden. Een puppy krijgt de eerste vijf weken enkel moedermelk te drinken. Daarna kan er opgebouwd worden met natvoer en geweekte brokjes. Vanaf 9 weken kunnen de pups gewoon brokjes eten. De puppybrokjes zijn meestal wat kleiner en bevatten veel voedingsstoffen en eiwitten zodat je pup goed kan groeien. Wanneer je pup 10-12 maanden is het tijd om over te stappen naar brokken voor volwassen honden oftewel de adult brok. Kleinere rassen zijn eerder volgroeid dan grotere rassen. Bij kleinere rassen kun je dus ook eerder overstappen op adult brokken.

Adult

Het aanbod van adult brokken is veel ruimer. Je kunt hierbij kiezen voor natvoer of juist brokken. Sommige merken sorteren het voer op gewicht van de hond en andere merken hebben zelfs voer voor een specifiek ras. Goed hondenvoer voor volwassen honden bevat veel vlees en weinig of geen tarwe en graan. Verder is het ook belangrijk om op de grootte van de brok te letten. Je wilt namelijk niet dat je hond veel te grote brokken moet doorbijten.

Of senior?

Wanneer is het dan tijd om over te stappen naar senior brokken? Dat hangt van je hond af en hier is dan ook geen vast antwoord op. Wel zijn er richtlijnen. Meestal worden kleinere honden ouder dan grote honden. Hierdoor kun je bij kleinere rassen op een later leeftijd beginnen met senior brokken en bij grote honden is het soms verstandig om op een leeftijd van zeven of acht jaar al met senior brokken te beginnen. Bij kleine honden is dit soms pas nodig rond hun tiende of zelfs twaalfde levensjaar.

Droog- of natvoer?

Het voornaamste verschil tussen droog- en natvoer is het percentage vocht dat in de brokken te vinden is. Dit heeft verschillende gevolgen. Een praktisch gevolg is dat droogvoer hierdoor veel langer houdbaar is dan natvoer. Verder krijgt je hond ook veel meer energie binnen als hij droogvoer eet in plaats van natvoer. Daarnaast is natvoer makkelijker eetbaar voor je hond. Het is dus gewenst als je puppy voor het eerst vast voer te eten krijgt om met natvoer te beginnen. Ook voor ouderen honden is natvoer vaak populair, omdat het makkelijk te eten is.

Kortom, er is niet een soort het beste hondenvoer. Dit verschilt namelijk per hond. Kijk daarom goed je hond wat betreft ras, grootte, leeftijd, energielevel etc. Dit kan allemaal invloed hebben op de keuze van je hondenvoer.