Veel mensen slapen jarenlang op hetzelfde hoofdkussen. Als je prettig slaapt op jouw huidige kussen, is dit begrijpelijk. Helaas slaapt lang niet iedereen goed op zijn hoofdkussen. Ontwaak je ‘s ochtends regelmatig met nek- en/of rugklachten? Overweeg dan eens een ander hoofdkussen te kopen. Een nieuw hoofdkussen kopen is alleen geen gemakkelijke opgave. Weet jij ook niet waar je op moet letten? Dan is de kans klein dat je het perfecte kussen vindt. Dit willen wij voorkomen. Daarom vertellen wij jou hier hoe jij het perfecte kussen kiest.

Zij-, rug- of buikslaper?

Wil jij het perfecte kussen kiezen? Dan moet je allereerst weten hoe jij ’s nachts slaapt. De een slaapt op zijn rug, terwijl de ander liever op zijn zij slaapt. En dan zijn er ook nog mensen die op hun buik liggen. Veel mensen denken niet dat dit een rol speelt bij de keuze voor een kussen. Toch is dit wel degelijk het geval.

Als jij op je zij slaapt, lig je op één schouder. Jouw hoofd komt hierdoor los van het matras. Om het hoofd voldoende te ondersteunen, kies je als zijslaper voor een dik kussen. Let er goed op dat jouw schouders tegen het kussen aan liggen en niet erop. Slaap jij op jouw rug? Dan moet je ook goed naar de dikte van het kussen kijken. Zowel te dunne als te dikke kussens kunnen namelijk nekklachten veroorzaken.

De dikte van het kussen speelt ook mee als jij op je buik slaapt. Waar rug- en zijslapers vaak op relatief dikke kussens slapen, kies je als buikslaper voor een heel dun kussen. Je ligt namelijk al in een onnatuurlijke houding als jij op je buik slaapt. Daarom doe je er goed aan een speciaal kussen voor buikslapers kopen. Door zo’n kussen wordt jouw ademhaling het minst belemmerd en dat komt jouw nachtrust ten goede.

Kijk naar de vulling van een kussen

Om het perfecte kussen te vinden, kijk je niet alleen naar jouw slaaphouding. Nee, want ook de vulling van kussens speelt een rol. Qua vulling kun je kiezen uit dons en veren, polyester vezels en schuimblokken. De meeste mensen slapen op een kussen dat gevuld is met dons en veren, maar niet iedereen vindt dit prettig. De puntjes van de veren kunnen namelijk door het kussen heen prikken.

Polyester vulling is ook geliefd. Deze kussens zijn allereerst verkrijgbaar in allerlei soorten. Daarbij komt dat jij een kussen met polyester vulling zelf uit kunt wassen, waardoor hij geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Krijg jij nek- en/of rugklachten van kussens met dons en veren of polyester vulling? Kies dan voor schuim. Schuimkussens zijn voorgevormd, waardoor jij hier mogelijk beter op slaapt.

Gebruik een kniekussen

Slaap je op je zij? Dan drukken jouw knieën mogelijk tegen elkaar aan. Dit zorgt mogelijk voor een slechte slaappositie en dat kan lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Wil je dit voorkomen? Overweeg dan een kniekussen te gebruiken. Jouw knieën komen hierdoor niet meer tegen elkaar aan en bovendien komt jouw wervelkolom in een neutrale houding. Met behulp van dit kussen worden pijnlijke knieën en rugklachten vaak een stuk minder. Mede hierdoor is een kniekussen ook uitermate geschikt als zwangerschapskussen.