Hoe wordt een traplift geplaatst?

Een lift voor de trap laten installeren in je woning is geen klein klusje die zomaar uitgevoerd kan worden. Het is eigenlijk een klus die jezelf beter niet kan doen. Ongeacht hoe handig je bent, een traplift plaatsen is veel werk en vraagt om specialisme. Daarnaast heb je ook te maken met de veiligheid, want er wordt gewerkt met elektriciteit. Als de traplift is geplaatst moet hij ook nog goed worden ingesteld met behulp van een computer. Kortom, het is geen kleinigheidje om een traplift te plaatsen. Echter kan je wel een aantal voorbereidende stappen die jezelf kunt ondernemen. In dit artikel leggen wij het aan je uit.

De juiste traplift kiezen

Wanneer je een traplift wil laten installeren is het van belang dat je de juiste kiest. Er zijn namelijk trapliften in allerlei maten. Je kunt bijvoorbeeld denk aan een simpele traplift die geschikt is voor een rechte trap. Deze zijn in het algemeen eenvoudig te plaatsen en daarom ook het goedkoopst. Daarnaast zijn er ook trapliften met één of meerdere bochten in de rails. Deze zijn geschikt voor trappen met hoeken. Het plaatsen van een traplift met meerdere hoeken is ingewikkelder en daarom ook duurder. De kosten voor een traplift hangen hier dan ook merendeel vanaf. Bekijk daarom goed welke traplift past bij jouw woonsituatie. 

Opmeten en bestellen

Het is vaak verstandig om een monteur te laten langskomen die de maten op kan nemen van de trap. Op deze manier weet je zeker dat de traplift aansluit op jouw trap. Daarnaast kan de specialist jou ook nog adviseren wanneer nodig. Elke trap is ten slotte anders. Vervolgens kan de traplift worden besteld met alle benodigde materialen. Maar heb je al de keus gemaakt of je gaat huren of kopen? Ook deze beslissing kan per situatie anders zijn. Huur een traplift als je er bijvoorbeeld tijdelijk eentje nodig hebt. Op deze manier beperk je grote uitgavens die onnodig zijn. 

Voorbereiding 

Als de traplift is besteld kan je zelf al wat voorbereidingen doen voor de plaatsing. Het is bijvoorbeeld goed om er voor te zorgen dat er voldoende werkruimte beschikbaar is. Bovenaan de trap moet er voldoende ruimte zijn om materialen klaar te leggen. Vaak geeft de monteur bij het opmeten ook al een aantal tips mee, zoals het verwijderen van een hek, leuning of grepen.  Dit zorgt ervoor dat de traplift efficiënt en goed geïnstalleerd kan worden. 

Installatie 

De monteur komt op de afgesproken datum langs en installeert de traplift naar wens. Eerst wordt de rails stevig vastgezet en vervolgens wordt de liftstoel geplaatst. Het is belangrijk dat de stoel op de juiste manier op het railsysteem wordt gekoppeld. Vervolgens wordt de traplift getest en wordt de snelheid traplift afgesteld. 

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel bewust geworden wat er komt kijken bij het plaatsen van een traplift. Schakel een specialist in om gevaarlijke situaties te voorkomen.