Stel je voor je hebt een mooie grote tuin en je wilt deze vullen met mooie bomen. Heel leuk maar hoe pak ik dat aan, want waar kan ik die kopen? En hoe weet ik welke boom mooi en lang goed blijft?

Wat voor type wil je

Er zijn natuurlijk wel heel veel verschillende type bomen die je kan aanschaffen. Wil je fruitbomen, meerstammige bomen, struiken of een haag? En hoeveel ruimte heb je precies. Heb je een kleine tuin kan je wel een grote kersenboom kopen, maar dat heeft niet zo veel zin. Deze type bomen worden snel groot, waardoor je tuin vrijwel meteen vol is. Het is natuurlijk jammer als je maar 1 boom kunt planten, kijk bijvoorbeeld voor een bolacacia. Dit is geen fruitboom maar een normale boom. Deze worden namelijk niet zo breed. Hierdoor zou je meer bomen in je tuin kunnen plaatsen.

Waar kan je ze kopen

Er zijn veel plekken waar je bomen kan kopen. Je kan bijvoorbeeld naar een boomkwekerij of een tuincentrum. Het fijne van fysiek naar de winkel gaan is dat als je vragen hebt je die meteen kan stellen. Bij een bomen kwekerij is het helemaal fijn, als jij wensen hebt kunnen zij jou precies adviseren. Zo heb jij de boom die je wilt en die ook in en bij je tuin past.

Online is er ook steeds meer aanbod voor. Het voordeel van online is dat je nog meer keus hebt. Je krijgt dan geen advies, daarvoor zou je dan nog naar een tuincentra, kwekerij moeten gaan of het googelen. Mocht je online bomen willen aanschaffen zijn directplant.nl, tenhoeve-bomen.nl en tuincentrum.nl goed aangeschreven websites.

Behandel de bomen goed

Mocht je een mooie boom hebben gevonden is het wel de bedoeling dat hij ook mooi blijft. Zorg daarom dat je van te voren de juiste grond hebt. Sommige bomen zijn heel gevoel voor de type aarde waar zij in staan, let er dus op dat je de juiste aarde bij de juiste boom hebt. Mocht je meerdere bomen aanschaffen kan het dus zijn dat je ook verschillende types grond moet kopen. Als je dat meteen goed regelt ben je al een heel eind.

Iets wat je ook niet mag vergeten is het af en toe snoeien van de boom. Dit is niet verplicht maar bomen kunnen makkelijk uitgroeien en als je er niks aan doet heel groot worden. Dat is te voorkomen als je ze af en toe snoeit. Sommige bomen moet je als je richting de winter gaat ook knotten. Dat houd in dat je alle takken moet snoeien en knippen tot net aan de stam. De bomen waar je dit bij moet doen groeien in de lente weer helemaal terug.

De laatste en bijna belangrijkste stap is het water geven. Een boom heeft veel vocht nodig, het is dus belangrijk dat je hem genoeg water geeft. Vooral ‘s zomers als het warm en droog weer is het belangrijk als de boom genoeg vocht krijgt.