Eigenlijk kunnen we met ons veranderende klimaat niet meer zonder zonwering. Onze huizen worden steeds vaker blootgesteld aan extreme weersomstandigheden waaronder alsmaar hoger oplopende temperaturen. Tropische zomerdagen zijn geen uitzondering meer. Daarom hier een ode aan zonwering screens.

Hielden we jaren geleden in de zomer de zon zoveel mogelijk buiten de deur met eenvoudige zonneschermen, die overigens tegenwoordig behoorlijk doorontwikkeld zijn, van een hoge kwaliteit en elektrisch bedienbaar, tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om de zon te weren.

Screens zijn populair en dat is niet voor niets

Screens zijn daar een goed voorbeeld van en zeer populair. De reden waarom is duidelijk als we de volgende aspecten de revue laten passeren. Het geeft duidelijk de voordelen van screens aan en de reden waarom zoveel mensen plezier beleven aan deze wijze van zonwering. Ze doen wat ze moeten doen en zien er ook nog eens prachtig uit. Aankooptips: laat je in alle gevallen goed informeren over de vele varianten en de manier waarop ze gemonteerd kunnen worden. De rest spreekt voor zich.

-Functie

Screens doen wat ze moeten doen: de zon buiten houden. Screens weten negentig procent van de zonnewarmte te weren die anders via de ramen naar binnen zou komen. Dat scheelt flink in de temperatuur in huis. Het blijft heerlijk koel.

-Vorm

Screens zijn ofwel op de dag of in de dag op te hangen, maar altijd dicht tegen het raam of het kozijn aan waardoor ze nauwelijks ruimte innemen. De bediening vindt plaats middels schakelaars, een afstandsbediening of via een app op de smartphone. Veel bedieningsgemak dus, want zelfs de grootste screen kan op deze manier gemakkelijk naar beneden gelaten worden of worden opgetrokken.

-Uitstraling

Screens geven een woning een fraai, strak en modern uiterlijk. Deze zonwering kan in alle mogelijke kleuren worden verkregen. Ook de transparantie van de stof biedt veel varianten. En de omkasting kent eveneens verschillende vormen. Zo is er altijd een keuze voor screens die passen bij de uitstraling van het huis en deze zelfs kan verfraaien.

-Weersbestendigheid

Kan de temperatuur al flink oplopen, andere extreme weersomstandigheden kunnen zich ook voordoen. Het kan bijvoorbeeld flink gaan waaien en regenen. Stortbuien en harde windvlagen teisteren regelmatig ons land. Gelukkig kunnen screens dit prima aan. Vooral zip screens, die stevig vastzitten, kunnen windkracht 8 weerstaan. Bovendien blijken de screens van een zo goede kwaliteit dat vocht er geen vat op krijgt en de constructie niet gaat roesten.

-Meten en montage Het is prima mogelijk om aan de hand van duidelijke meetinstructies screens zelf in te meten. Met een heldere uitleg en tekeningen is het duidelijk hoe je dat kunt doen. Schroom echter niet om er deskundig advies over te vragen. Je kunt het overigens ook gewoon aan de ervaren vakmensen overlaten. Datzelfde geldt voor de montage van de screens.