Leren meubelen kennen een bijzondere meerwaarde voor het interieur. De statige en toch zo moderne aanblik van echt lederen meubelen laat zich niet zomaar evenaren. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw lederen meubelen mooi blijven op termijn? Hoe kun je ze het beste onderhouden? Het antwoord hierop vind je binnen dit artikel.

Verschillende soorten lederen meubelen

Lederen meubelen zijn meestal van rundleer gemaakt, hoewel varkensleer ook voorkomt. Het verschil tussen beiden is direct zichtbaar; varkensleer kent een grove structuur, waar rundleer nauwelijks structuur kent in gladde uitvoering. Naast glad rundleer zijn er bewerkingen verkrijgbaar zoals nubuck en suède bijvoorbeeld. Nubuck is licht opgeschuurd glad leer, waar suède gemaakt is van de onderkant van leer.

Welke meubelen zijn van leer?

De meest voorkomende lederen meubelen zijn natuurlijk banken, fauteuils, bureaustoelen en eetkamerstoelen. Meestal zullen banken van rundleer gemaakt zijn, hoewel er ook varkensleren banken verkrijgbaar zijn. Zelden zul je echter varkensleren eetkamerstoelen treffen. Wil je leren eetkamerstoelen kopen, dan zal het vrijwel uitsluitend om glad of nubuck rundleer gaan, want ook suède leer wordt vrijwel nooit gebruikt voor eetkamerstoelen. 

Suède leer kent een mooi voordeel echter ten opzichte van glad leer; het is slijtvaster én warmer. Waar glad leer soms ijskoud kan aanvoelen, ervaar je suède al snel als warmer. 

Onderhoud van je lederen meubelen

Glad lederen meubelen kunnen te lijden hebben onder de droge lucht van een huiskamer. Wordt er veel met de CV gestookt, dan daalt de luchtvochtigheid; iets wat ook zijn effect op lederen meubelen heeft. Op den duur kan glad leer haarscheurtjes gaan vertonen, wat naast de luchtvochtigheid ook te maken heeft met het gebruik van de bank. Zit je veel op de bank, dan wordt deze extra belast en staat er veel spanning op het leer. Invetten van de bank is de juiste methode voor onderhoud. Dit middel is verkrijgbaar van HG bijvoorbeeld en koop je bij de plaatselijke supermarkt. 

Hoe pleeg je onderhoud? 

 • Maak allereerst de bank grondig schoon
 • Stofzuig de naden en verwijder de losse delen
 • Verwijder vastzittend vuil met een licht vochtige microvezeldoek
 • Is de bank (of stoelzitting) geheel droog? 
 • Neem een droge oude zachte doek (bijvoorbeeld een oude theedoek of oud t-shirt) en plaats wat vet hierop
 • Wrijf het leer nu rustig in; het gehele oppervlak
 • Laat minimaal 1 uur intrekken
 • Neem nu een schone droge oude zachte doek en verwijder overtollig vet
 • Is het overtollige vet geheel verwijderd? 
 • Nu poets je de bank op met een speciale zachte, harige borstel 
 • Blijf net zo lang borstelen totdat het leer glanst!
 • Voer dit onderhoud minimaal 2 maal per jaar uit (voor- en na de winter)

Heb je deze procedure uitgevoerd dan is het aan te raden om niet direct met je allerbeste kleding plaats te nemen op de bank of stoel. Wellicht is er een stukje vet over het hoofd gezien wat je kleding kan bevuilen (vetvlekken zijn nauwelijks te verwijderen).