In de meubelwereld staat Chesterfield voor stijlvol en klassiek. Bijna iedereen kent de kenmerkende stoelen of banken wel. Ben je aan het overwegen om een op maat gemaakte Chesterfield aan te schaffen? Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.

De herkomst van Chesterfield meubelen

Volgens de overlevering ontving Philip Dormer Stanhope, graaf van de Engelse regio Chesterfield, op zijn sterfbed een bezoeker. De graaf zei tegen zijn bediende:’Give him a chair’. De bediende nam deze woorden wat al te letterlijk en gaf de bezoeker de stoel mee naar huis. Naar alle waarschijnlijkheid had deze stoel de stijl, waarmee tegenwoordig de Chesterfield meubelen gekenmerkt worden.

Wat is Chesterfield?

Chesterfield is geen merknaam, maar een stijl. Deze meubelstijl kenmerkt zich door de capitonnage. Dit houdt in dat de (lederen) bekleding op het onderstel is vastgenageld. Dit gebeurt op een zodanige manier dat er kussentjes ontstaan. Deze worden opgevuld door bijvoorbeeld schuim of watten. De voorkant van deze meubelen is vaak genageld. Ondanks dat de Chesterfield-stijl vanuit Engeland bekend is geworden, worden deze meubelen over de hele wereld geproduceerd. De auteursrechten van de naam zijn in bezit van het Engelse bedrijf Fleming Howland.

Een op maat gemaakt exemplaar?

Chesterfield meubelen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Behalve de bekende banken en stoelen, zijn er bijvoorbeeld ook bureaustoelen, hockers, bedden en tafels te koop in deze stijl. Aangezien het merk wereldwijd verspreid is, zijn er ook aanbieders waar je deze meubelen op maat kunt laat maken. Dit is even een kwestie van wat onderzoek doen op het internet, maar vinden zul je deze zeker. Het voordeel van op maat gemaakte meubelen is dat je deze precies kunt plaatsen waar je wilt. Daarnaast kun je ze ook helemaal aan laten passen naar jouw smaak en persoonlijkheid. Uiteraard kun je ook zelf de kleuren kiezen.

Wat is een echte Chesterfield?

Er zijn veel bedrijven die meubelen aanbieden in de Chesterfield-stijl, maar wat zijn nu de kenmerken van een echte Chesterfield? Ten eerste moeten het onderstel en de poten van massief hout zijn gemaakt. Als dit niet het geval is, heb je zeker te maken met een minderwaardig product. Ten tweede moet de bekleding gemaakt zijn van rundleer. Als er allerlei leren varianten gebruikt worden, heb je ook geen echte Chesterfield. Tot slot moet de bekleding vastgenageld zijn op zeer centrale bevestigingspunten. Ook een op maat gemaakte Chesterfield moet aan bovenstaande eigenschappen voldoen.