Een zwembad kopen wordt door steeds meer gezinnen overwogen. Voor kinderen is het vaak een droom die uitkomt en ook als ouder kan je baat hebben bij een zwembad! Nu het in de zomermaanden steeds warmer wordt, is het prettig om een plek te hebben om af te koelen. Naast een zwembad is ook de jacuzzi populair. Overigens noemt men een jacuzzi officieel een zwembad. Jacuzzi is slechts de merknaam van de populairste zwemspa! In dit artikel lees je meer over hetgeen waarop je moet letten bij de aankoop van een zwembad. Welk formaat zwembad kies ik? Welk type zwembad past het beste bij hetgeen ik ervan verwacht? Enzovoorts.

Verschillende soorten zwembaden

Zwembaden worden in de basis in drie soorten aangeboden, namelijk: een opblaasbaar zwembad, een inbouwzwembad en een zwembad die op maat gemaakt wordt. In dit laatste geval graaft men een grote kuil, welke met beton en tegelwerk wordt bekleed. Een op maat ontwikkeld zwembad is vaak alleen interessant, wanneer je een relatief grote tuin hebt. Bij kleinere tuinen kan een op maat gemaakt zwembad vaak niet uit. Een inbouwzwembad is hier een goed alternatief, wanneer je bereid bent om in het zwembad te investeren. Het voordeel van een inbouwzwembad ten opzichte van een opblaasbaar model is dat deze veel langer mee zal gaan. Daarbij heeft een inbouwzwembad een pomp en filter. Het water wordt hierdoor gezuiverd en hoeft minder vaak vervangen te worden.

Een opblaasbaar zwembad is de goedkoopste oplossing. Ideaal, wanneer je het zwembad een of twee weken per jaar wilt kunnen gebruiken. Na deze periode moet het water vervangen worden. Het kunststof waarmee een opblaasbaar zwembad gemaakt wordt kan relatief kwetsbaar zijn. Iets dat ertoe leidt, dat het zwembad al na een of twee jaar kapot kan zijn.

Geschikt formaat zwembad vinden

Naast de verschillende soorten zwembaden en de functies die hieraan worden toegevoegd, zoals de pomp en het filter, worden de zwembaden in sterk uiteenlopende formaten aangeboden. Veel mensen nemen een zwembad om in de zomer af te kunnen koelen. Een groot zwembad is voor hen overbodig. Verstandiger is de keuze voor een model waar je met drie of vier personen gebruik van kan maken. Wil je kunnen zwemmen? Neem in dat geval een groter model met een trap aan het uiteinde. Houd er rekening mee, dat de tuin groot genoeg moet zijn om zo’n zwembad te kunnen plaatsen.

Omranding voor het zwembad kopen

Niet alleen is het belangrijk om naar het zwembad zelf te kijken. Let ook op de omranding voor het zwembad! Je kunt hierbij kiezen voor een omranding van hout, maar bijvoorbeeld ook van kunststof. Het voordeel van kunststof is het feit, dat je geen last zal hebben van splinters. Nadeel kan zijn dat het kunststof erg glad wordt als dit nat is. Met een omranding verminder je het vuil dat in het zwemwater terecht komt. Iets wat ook de belasting op het filter in het zwembad verkleint. Voordeel van een omranding van hout is dat je deze zelf kunt maken!