Rolgordijnen op maat: de ideale zonwering

Hoe graag we ook de zon naar binnen laten schijnen en naar buiten willen kijken, privacy of bescherming tegen zonlicht en warmte is vaak nodig. Hoewel het warmte-werende effect van rolgordijnen niet kan tippen aan buitenrolluiken of textielschermen, bieden ze toch de nodige beperking van het broeikaseffect in de kamer. Heb je grote ramen die op het zuiden staan? Dan kan een rolgordijn op maat een bepalend verschil maken in de klimaatbeheersing in je huis.

Rolgordijnen op maat: transparant, ondoorzichtig of verduisterend?

Rolgordijnen zijn verkrijgbaar van transparant tot verduisterend, waarbij elke gordijnuitvoering de felheid en warmte van de zon in uiteenlopende mate zal verminderen.  Ook in design opzicht zijn ze een gangbaar alternatief voor gordijnen, dankzij het grote aanbod van designs, kleuren en patronen. Sommige rolgordijnen kunnen zelfs bedrukt worden met foto's of aangepaste motieven. Afhankelijk van het gewenste effect kun je voor rolgordijnen op maat kiezen uit transparant, ondoorzichtig of verduisterend materiaal.

Verduisterende rolgordijnen voor een ongestoorde nachtrust

Met een verduisterend rolgordijn word je niet meer voortijdig wakker gemaakt door lichtstralen. De verduisterende eigenschappen houden het licht bijna volledig tegen, zodat je kunt genieten van een aangename nachtrust. Dankzij de optimale privacy, zonwering en warmtewering zijn ze bijzonder geschikt voor slaapkamers. Wil je maximale zonwering voor de kinderkamer, dan is een rolgordijn de ideale raambekleding.

Lichtdoorlatende rolgordijnen

Met lichtdoorlatende rolgordijnen scherm je de kamer af tegen nieuwsgierige blikken en geniet je tegelijkertijd van een sfeervolle lichtbreking. Rolgordijnen op maat hoeven niet per se verduisterend te zijn. Vooral in kantoorruimtes of seminarlokalen hebben rolgordijnen vaak de taak om de lichtinval te dimmen in plaats van volledig te blokkeren. Een lichtdoorlatend en semitransparant rolgordijn kan ook dienen als privacyscherm in woningen en zo de functie van een klassiek gordijn overnemen op een ruimtebesparende manier.

Elektrische rolgordijnen op maat

Rolgordijnen die elektrisch oprollen worden meestal gebruikt als verduisterende gordijnsystemen in vergaderzalen maar vinden ook hun weg in woningen. Elektrische rolgordijnen verschillen in aanzicht niet van een normaal rolgordijn omdat er meestal een draadloze motor verwerkt zit in de buis. Verder sluit het bedieningscomfort aan op een levensstijl van smart-living, waarbij je met gemak de lichtinval instelt vanaf de bank of vanuit je bed. Gebruik hiervoor de app op je smartphone of de afstandsbediening of bedien het gordijn op afstand als je niet thuis bent. Nog een luxe: er zijn programmeeropties die het mogelijk maken om het rolgordijn te openen of te sluiten op ingestelde tijden.